Een zorgwekkend bericht vanuit Airbus: maatschappijen moeten hun A220’s nalopen op gevaarlijke risicopuntjes.
Meerdere luchtvaartmaatschappijen moeten hun Airbus A220-toestellen inspecteren vanwege twee technische problemen. De bagagevakken boven de passagiersstoelen vormen een veiligheidsrisico bij een noodlanding. Ook lopen de toestellen verhoogd risico op een brandstoflek.
De A220, voorheen bekend als de Bombardier C-Series, wordt momenteel geproduceerd door Airbus Canada Limited Partnership, onder toezicht van de Canadese luchtvaartautoriteit Transport Canada. Deze instantie heeft recent twee luchtwaardigheidsrichtlijnen (Airworthiness Directives, AD) uitgegeven die voor veel operators gevolgen hebben.
Titanium of nikkel?
De eerste richtlijn, die op 10 maart 2025 van kracht werd, betreft een probleem met bevestigingselementen op de verbinding tussen vleugel en romp bij zowel de A220-100 als de A220-300. Tijdens controles ontdekte Airbus dat in sommige toestellen titanium bevestigingselementen zijn gebruikt op een plek waar eigenlijk nikkellegering had moeten worden toegepast. Volgens Transport Canada kan dit zonder correctie de sterkte van de verbinding verminderen, waardoor schade en structurele vermoeidheid kunnen optreden. Bovendien bestaat er een risico op een brandstoflek als een van deze elementen faalt en losraakt.
Operators moeten binnen 500 vluchten na de inwerkingtreding van de richtlijn – of uiterlijk bij 10.000 vluchten – de bevestigingselementen controleren. Worden er titanium elementen of niet-geïdentificeerde onderdelen aangetroffen, dan moet Airbus worden geïnformeerd en verdere instructies worden gevolgd.
Bagagevakken
De tweede luchtwaardigheidsrichtlijn, die op 17 maart 2025 ingaat, betreft een probleem met de bagagevakken in de passagierscabine van de Airbus A220. Transport Canada ontdekte tijdens een kwaliteitscontrole dat sommige trekstangen, die de bagagevakken ondersteunen, een te geringe schroefdraadverbinding hebben met de spanbouten. Onderzoek wees uit dat mogelijk alle bagagevakken in een vliegtuig hier last van kunnen hebben. Deze stangen zijn cruciaal bij een noodlanding, en als ze losraken, kunnen de bagagevakken op de passagiers vallen en letsel veroorzaken. Operators moeten de trekstangen inspecteren en waar nodig aanpassingen doorvoeren
Veel maatschappijen getroffen
Beide richtlijnen zijn van toepassing op de Airbus A220-100 en A220-300 met specifieke serienummers. Onder de getroffen operators bevinden zich grote luchtvaartmaatschappijen zoals Delta Air Lines, Air Baltic, Swiss, Korean Air, Air Tanzania, Breeze Airways, Cyprus Airways, Egypt Air, JetBlue, Air Austral, Air France, Iraqi Airways en ITA Airways. Voor de eerste richtlijn geldt dat ook operators van de business jet-variant, de ACJ220, getroffen zijn.